Marieke Nederlands Kampioen Sprint;
Lizette wint OD Groningen

Bron: triathlon226.nl

Martijn Dekker heeft zondag met succes zijn nationale titel op de sprint-afstand verdedigd tijdens de Runnersworld Speedman triathlon in Groningen. De man uit Sittard trok met name tijdens het fietsen de wedstrijd naar zich toe. Bij de vrouwen ging de winst naar Marieke van der Vegt, die Corine Nelen ruim voor bleef.

Dekker verliet na het zwemmen in de Ruskenveense plas als tweede het water, met luttele seconden achterstand op Marco van der Stel, en met Youri Severin net achter hem. Op de fiets trok hij hard weg en kon vervolgens met een riante marge van een ruime minuut op Van der Stel wisselen voor de afsluitende vijf kilometer. Dekker kon vervolgens de overwinning eigenlijk niet meer ontgaan, maar achter hem werden de kaarten nog eens goed opgeschud. Severin en Mark Oude Bennink kwamen als vierde en vijfde nagenoeg gelijktijdig van de fiets en denderden in hoog tempo eerst over Cornelis Scheltinga heen om daarna ook Van der Stel op te rollen.

De vrouwenwedstrijd werd een tweestrijd tussen Van der Vegt en Nelen. Van der Vegt kwam een kleine tien seconden eerder uit het water, maar eenmaal op de fiets nam Nelen het initiatief over. 35 seconden scheidden de beide dames na het fietsen, maar daarna wist Van der Vegt Nelen weer terug naar de tweede plaats te verwijzen. Met de snelste looptijd van de dag kon Talisa van der Fluit tijdens het lopen nog drie plaatsen opschuiven en beslag leggen op de overgebleven podiumplaats.

Op de wedstrijdserie over de Olympische afstand ging de winst naar Jacob Veenstra en Lizette van der Vegt. Veenstra pakte de leiding over van Carlo van Lienden bijdens het lopen en finishte als enige binnen de twee uur. Van Lienden zag later ook nog Henk-Jan Dolsma over zich heen komen om als derde te eindigen. Bij de vrouwen zag Van der Vegt tijdens het fietsen Carin Ceelaert – die de bijna vier minuten bij het zwemmen opgelopen averij goed wist te maken – langszij komen. Tijdens het slotonderdeel wist Van der Vegt de leiding weer terug in handen te nemen.